Produse Agroalimentare
Grație condițiilor climatice și geografice favorabile, resurselor bogate ale solului și diversității biologice, agricultura este unul dintre principalii piloni ai economiei naționale. Ponderea producției agricole în Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a fost de aproximativ 12% în ultimii ani, reprezentând aproximativ 45% din totalul exporturilor.

7th LARGEST NUT EXPORTER
tridge.com

9th LARGEST APPLE EXPORTER
statista.com

15th IN THE WORLD'S LARGEST EXPORTERS OF TABLE GRAPES BY VOLUME EXPORTED FRESH
East fruit
statista.com
Principalele avantaje ale agriculturii în Moldova sunt:
Poziția geografică favorabilă și climatul blând favorizează cultivarea soiurilor timpurii de legume, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv pentru Moldova. Țara are o clima continentala moderata, cu ierni scurte și relativ blânde și veri lungi. Moldova are soluri unice de humus și resurse de apă suficiente.
Populația Moldovei a acumulat experiență și cunoștințe bogate în cultivarea culturilor de mare valoare, cum ar fi: fructe și legume, tutun, precum și în viticultură și producția de vin.
Solul fertil și forța de muncă adecvată sunt capabile să asigure o specializare eficientă în cultivarea produselor destinate exportului cu rentabilitate și productivitate ridicate
Republica Moldova a semnat o serie de acorduri comerciale care facilitează oportunitățile de colaborare cu peste 93 de țări. Principalii parteneri comerciali pentru exportul de produse agroalimentare sunt Romania, Rusia, Italia, Belarus, Switzerland, Polonia, Turcia, Bulgaria, Germania.
În ultimii ani, exporturile agroalimentare au avut o tendință de creștere stabilă. Ponderea exporturilor de produse agroalimentare în totalul exporturilor constituie 44 la sută, în timp ce ponderea importurilor agroalimentare în totalul importurilor a fost de 15 la sută.
Produsele cu cea mai mare orientare către export sunt vinul și băuturile spirtoase, precum și fructele și legumele, atât în stare proaspătă, cât și procesată – care reprezintă 40% din volumul total de export al sectorului. Piața Uniunii Europene rămâne a fi principala destinație a exporturilor moldovenești, urmată de cea a Comunității Statelor Independente – care împreună reprezintă 82% din comerțul exterior al țării.
În 2020, valoarea exporturilor produselor agricole și agroalimentare a atins 1,08 miliarde USD, cu 123 milioane USD mai puțin decât în anul precedent.
Republica Moldova beneficiază de toate condițiile naturale necesare pentru dezvoltarea intensivă a horticulturii. Din cele mai vechi timpuri, această ramură a fost și continuă să fie unul dintre pilonii de bază ai agriculturii naționale, catalizând eficientizarea întregului sector agricol al țării. Cultivarea fructelor reprezintă una dintre principalele ramuri strategice ale economiei naționale, reprezentând aproximativ 40% din valoarea producției agricole. Condițiile climatice relativ favorabile ale țării, tradițiile și experiența permit cultivarea a peste 60 de specii de culturi de legume, obținând randamente ridicate și profituri bune pentru majoritatea culturilor.
Producția anuală totală de fructe în 2020 a fost de aproximativ 1 156 mii tone. Merele și strugurii au fost cele mai importante culture – cu o pondere cumuativă de peste 80% (480 mii tone producția de mere și 462 mii tone producția de struguri). Prunele ocupă și ele o pondere considerabilă – peste 103 mii tone, urmate de pepene verzi și galbeni și pomușoare.
Producția anuală totală de legume este de aproximativ 226,8 mii tone, cu excepția cartofilor, care reprezintă alte 171,9 mii tone. Principalele culturi de legume produse în câmpuri deschise sunt roșiile, varza, castraveții, ceapa, ardeiul, dovlecii și alte legume. În sere, producția totală este de aproximativ 2 mii tone de legume.
Asociația de profil pentru sectorul fructelor din Republica Moldova este Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct care promovează interesele celor 180 de membri: producători, procesatori, exportatori de fructe, dar și prestatori de servicii.
Locul 1 în lume după densitatea de podgorii
Poziția 6 în Europa după suprafața viței de vie
Locul 20 din lume dupa producerea de vinuri
Wine Industry 2019
Crame
Companii în sectorul vitivinicol
Moldoveni implicați în sectorul vinului
Cel mai mare beci după numărul de sticle
Galerii subterane în beciurile Cricova (km)
Sectorul vitivinicol este o ramură esențială a economiei țării. Ponderea sectorului în producția agricolă globală este de aproximativ 15% și, respectiv, 23% din exportul agroalimentar total.
Suprafața totală a plantațiilor viticole este de 130 de mii de hectare de vie, cu peste 30 de tipuri de soiuri tehnice.
Companiile existente de producere a vinului au o capacitate de procesare a strugurilor de 1 milion de tone și depozitare a vinurilor de peste 800 de milioane de litri. Peste 80% dintre companiile care prelucrează struguri sunt echipate cu utilaje și tehnologii moderne.
În anul 2020, în contextual pandemiei de COVID-19, exportul produselor vitivinicole a constituit 136,7 mln litri de vin, cu doar 12,2% mai puțin decât în 2019 – echivalentul a 2,72 miliarde de dolari SUA (cu o scădere de 7,6% față de2019). Totodată, ponderea vinului exportat îmbuteliat a crescut în 2020 cu 9% în volum și 9,4% în valoare, în timp ce volumul vinului exportat în vrac a înregistrat o scădere de peste 20%.
În Republica Moldova sunt delimitate 4 regiuni de producere a produselor vitivinicole cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian și Divin. Fiecare regiune este condusă de o asociație de producători de vinuri cu IGP. Toate cele 4 IGP sunt protejate atât în RM, cât și la nivelul UE.
Asociația de profil pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova este Oficiul Național al Viei, care promovează brandul vinicol de țară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”).

Republica Moldova este este a 7-a în topul celor mai mari producători de nuci din lume, după China, SUA, UE, Ucraina, Chile și Turcia
Moldova are cea mai mare fabrică de nuci din Europa de Est, cu aproximativ 700 ha de suprafață de cultivare a nucilor
Pe piața UE, Moldova este al treilea exportator de nuci, după SUA și Chile
Țara noastră este al șaselea exportator de nuci cu o pondere de 4,3 la sută din exporturile globale, după SUA, Mexic, Chile, Germania și Ucraina – echivalentul a peste 109 mln dolari SUA
Cca 90% din exporturi o reprezintă miezul de nucă și doar 10 la sută sunt nucile cu coajă
Sectorul nucifer este în permanentă creștere; datele statistice arată că producția în ultimii 5 ani s-a mărit cu 52%.
Doar 7% din teritoriul mondial este potrivit pentru cultivarea nucilor. Moldova este pe deplin inclusă în aceste 7%, rămânând unul dintre cei mai mari furnizori de nuci către UE.
Potrivit Centrului de Comerț Internațional din Geneva, Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de nuci către Europa, după SUA, Mexic și China. Plantațiile de nuci au înregistrat o creștere rapidă începând cu anul 2000, de la o suprafață de 4.000 de hectare până la 35.000 de hectare în 2019 comparativ cu 14 mii de hectare în 2013. Astfel, valoarea exporturilor a crescut de la 39 milioane USD în 2007 la circa 100 milioane USD în 2019. Productivitatea medie variază de la 2 la 3 tone la hectar, în funcție de varietate și de condițiile climatice.
În ultimii trei ani, Moldova a produs între 2.000 - 3.500 de tone de fructe uscate (în principal prune, dar și mere, cireșe, pere etc.) pe an, în funcție de condițiile de creștere și disponibilitatea materiilor prime.
Nivelurile de export reprezintă de obicei aproximativ 70% din producție. UE absoarbe aproximativ 80% din exporturile de fructe uscate ale Moldovei; Țările CSI, în principal Rusia, Belarus și Ucraina, reprezentând restul de 20%.
Asociația de profil pentru sectorul nucifer din Republica Moldova este Asociatia Producătorilor, Procesatorilor şi Exportatorilor de Nuci Moldnut
Industria alimentară şi a băuturilor, ca parte componenta a industriei prelucratoare, este unul din principalele sectoare industriale ale țării, având o pondere de peste 41% din totalul producției industriale al țării.
Fabricarea vinului ocupă cea mai mare pondere în volumul total al industriei alimentare – 7,5%, echivalentul a 1,6 miliarde de lei, urmată de fabricarea produselor lactate – 5% (1,03 miliarde lei), producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne -4,4% (979,5 milioane de lei) și prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – 3,6% (610,3 milioane lei).
În luna martie 2020 comparativ cu aceeași perioada a anului 2019 industria alimentară în ansamblu a înregistrat o creștere a producției industriale cu 3,3% (ceea ce a generat creșterea indicelui general pe total industrie cu 0,7%). Creșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 56,6% (motivând creșterea pe total industrie cu 0,2%); producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 15,2% (motivând creșterea pe total industrie cu 0,7%); fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – cu 5,4% (motivând creșterea pe total industrie cu 0,2%); etc.
În același timp s-au înregistrat reduceri a producției industriale la următoarele activități ale industriei alimentare: prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 22,7% (cauzând reducerea pe total industrie cu 0,1%); fabricarea altor produse alimentare – cu 7,7% (cauzând reducerea pe total industrie cu 0,1%); fabricarea produselor lactate – cu 5,5% (cauzând reducerea pe total industrie cu 0,2%); prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 5,1% (cauzând reducerea pe total industrie cu 0,1%); etc.
Anual, aproximativ 20 la sută din toate legumele și 55 la sută din toate fructele sunt procesate. Volumul total de fructe și legume procesate este de aproximativ 300 - 350 de mii de tone pe an. Opt companii (Orhei-Vit, Alfa-Nistru, Ecovit, Natur Bravo, Fortuna Plus, Covali & Co, VM PlumCom și Monsterax-GSG) exportă o gamă variată de produse, inclusiv suc de mere (clarificat și cu pulpă), nectare de fructe , băuturi din fructe și fructe și legume conservate. Conserve de fructe și legume au cele mai semnificative volume de export, inclusiv mazăre, porumb și roșii întregi. Produse prelucrate suplimentar sunt pastele și ketchupurile de roșii, piureurile pentru bebeluși, gemurile, conservele și articolele de specialitate, în timp ce peste 90% din producție este destinată exportului.
În Republica Moldova, culturile de cereale reprezintă 35% din suprafața totală a terenurilor agricole și chiar mai mult din suprafața totală însămânțată - aproximativ 60 - 65%. Cel mai important rol în lanțul valoric al cerealelor și al produselor pe bază de cereale este deținut de comercianți și într-o măsură mai mică de operatorii industriei de panificație.
Principalele culturi cultivate în Moldova includ grâu, orz și porumb. Majoritatea produselor produse în acest subsector sunt furnizate pentru piața internă. Principalele piețe comerciale sunt România, Rusia, Germania, Italia și Turcia.
Producția de grâu, orz și porumb, mii de tone
În ultimii ani, Republica Moldova cunoaște o creștere continuă a ponderii produselor ecologice, astfel încât produsele cerealiere ocupă cea mai mare suprafață de culturi organice - aproximativ 11 271 ha.
Drept urmare, Republica Moldova devine din ce în ce mai vizibilă pe piața produselor ecologice a UE, ocupând locul 6 în topul exportatorilor de grâu ecologic în UE și pe locul 4 în lista exportatorilor de semințe oleaginoase (cu excepția boabelor de soia) după volumul livrat, care constituie cca 10% din totalul importurilor europene.
Asociația de profil pentru sectorul cerealier din Republica Moldova este Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere - organ reprezentativ al producătorilor agricoli și exportatorilor de cereale și oleaginoase din Republica Moldova.
Creșterea animalelor este o ramură importantă a agriculturii, care este axată pe creșterea, reproducerea, îmbunătățirea raselor și exploatarea animalelor agricole. Creșterea și îmbunătățirea raselor de animale este necesară pentru a asigura populația cu produse de origine animală, a industriei alimentare și a industriei ușoare - cu materie primă, a agriculturii - cu îngrășăminte organice, ș.a.
Sectorul zootehnic constă din următoarele ramuri principale: bovine de reproducție și îngrășare, porci, oi și capre, păsări de curte și cai.
Animale pe categorii de producători, mii de capete
În 2018, în Republica Moldova au fost produse aproximativ 163,3 mii tone de carne, dintre care aproximativ 50% au fost produse în gospodării.
Agenția de Investiții oferă un catalog al sectorului alimentar și zootehnic, care însumă principalele companii din domeniul Zootehnie, Produse Procesate și Produse Conservate
În 2020, Agenția de Investiții din Moldova împreună cu Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, au efectuat un Studiu de piață a potențialului de dezvoltare a produselor lactate din țara noastră, care poate fi accesat prin intermediul link-ului https://cutt.ly/rx0XhDf . Acesta cuprinde o analiză minuțioasă a situației în industria lactatelor, fiind furnizate și date necesare pentru elaborarea unui plan investițional, care evaluează investițiile și acțiunile care pot fi întreprinse pentru creșterea producției de lapte.
Impactul studiului a fost unul de amploare, astfel încât Republica Moldova va putea exporta produsele lactate pe piața din Uniunea Europeană.
În Republica Moldova există mai multe asociații de profil pentru sectorul zootehnic, printre care Uniunea Producătorilor şi Importatorilor de Produse din Carne şi Lapte din Republica Moldova, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Asociația Fermierilor Producători de Lapte, ș.a.